Raw kuličky na vánoční stůl

Pokud každý rok děláváte to samé cukroví a máte chuť zkusit něco nového, vyzkoušejte tyto RAW kuličky. Chutnají výborně a určitě nalákáte i příbuzné, kteří si potrpí spíše na tradiční rumové kuličky.

Jejich výroba není nijak složitá nebo časově náročná. Jen si na pár hodin předem namočíte datle a ořechy, aby se vám s hmotou lépe pracovalo. Datle vybírejte masitější a „lepkavější“, žádné vysušené chudáky. Muškátový oříšek si kupte celý a poté nožíkem najemno strouhejte. Předem namletý muškátový oříšek v pytlíku totiž ztrácí jakýkoliv chuťový a voňavý potenciál. Toto cukroví by vám mělo dodat správnou várku energie a uspokojit sladké chutě. Z této várky uděláte přibližně 35 kuliček.

Ingredience
– 18 měkkých datlí
– ⅔ hrnku ovesných vloček
– 1 hrnek mandlí
– 1 hrnek mletého sušeného kokosu
– 4 lžíce kvalitního kakaa
– ⅔ hrnku vlašských ořechů
– 2 lžičky kokosového oleje
– ½ lžičky muškátového oříšku
– 1 lžička skořice
– skořici, sušený kokos, kakao na obalení kuliček

 

Příprava
Vypeckujeme datle a dáme je na pár hodin do vody, aby nám změkly. Také namočíme mandle a ořechy, tímto vylepšíme jejich chuťové vlastnosti a hmota se nám bude lépe zpracovávat. Po pár hodinách slijeme vodu a opláchneme, smícháme všechny přísady v mixéru a rozmělníme. Z hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme ve skořici, kakau, sušeném kokosu, nadrcených mandlí a ořechů. Necháme v lednici ztuhnout, kde je také skladujeme. Takto nám vydrží i několik týdnů.