Polévka z pečeného česneku a mandlí

 Potřebujeme

  • 3 palice česneku
  • 1 žlutá cibule
  • olivový olej
  • 285 ml smetany
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1 velká cibatta, jen střídka
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 100 g blanšírovaných mandlí
  • sůl, pepř
  • 1 pomeranč
  • koriandr
  • máta

Příprava

Rozpalte troubu na 180 stupňů. Z palic česneku vyloupejte stroužky, ale nechte je ve slupce. Dejte je na pekáč a pečte v troubě přibližně 30 minut, dokud nebudou na omak měkké.

Mezitím v hrnci na olivovém oleji nechte zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli. Poté k ní přidejte kuřecí vývar a smetanu, vše povařte.

Upečený česnek nechte chvilku vychladnout, tak abyste ho mohli prsty vymačkat ze slupek. Slupky zlikvidujte a česnek vidličkou rozmačkejte na jemnou pastu a přidejte ji do hrnce. Do rozehřáté trouby dejte na chvilku opražit mandle. Z pečiva vydlabejte střídku a přidejte ji do polévky. Povařte vše asi 5 minut, poté přisypte opražené mandle. Vše pak tyčovým mixérem umixujte na jemný krém. V závěru ho ochuťte solí, pepřem, kapkou octa. Polévku servírujte posypanou bylinkami a najemno nakrájenou dužinou z pomeranče.