ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ Rosmarinus officinalis L.

rozmarýn lékařský

Rozmarýn je považován za jednu z nejvoňavějších a nejpůvabnějších bylinek. Její povzbudivá, osvěžující vůně je velmi podmanivá, není divu, že je někdy spojována se symbolem lásky a manželství. Působí proti stresu, zklidňuje nervy a má příznivý vliv na spánek. Lze ji snadno pěstovat i v přenosných nádobách. Vnese nám tak domů atmosféru slunného Středomoří.

 

PŮVOD A CHARAKTERISTIKA

Rozmarýn lékařský, lidově zvaný též rozmarýnka nebo mořská rosa, je půvabná aromatická bylina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), která ve své domovině dorůstá výšky až 2 m, v našich podmínkách kolem 1,2 m. Ve spodní části dřevnatí, má úzké, voskovité, čárkovité listy a drobné, dvoupyskaté modré až fialové kvítky, jež se objevují od června do srpna. Pochází ze Středomoří, kde roste na suchých místech v oblastech mořského pobřeží.

 

BYLINKA TEPLÉHO PODNEBÍ

Rozmarýna vyžaduje teplé, slunné stanoviště, lehkou písčitou a dobře propustnou půdu a mírnou zálivku. V našich podmínkách se jí daří na chráněných slunných polohách, nesnáší však zimní vlhko a větší mrazy, v zimě proto může vymrzat. Množí se na jaře výsevem či stonkovými řízky a zpravidla velmi dobře klíčí.

 

TRADIČNÍ BYLINA S ŘADOU BIOLOGICKY AKTIVNÍCH LÁTEK

Ve starověkém Egyptě a Římě byla rozmarýna jednou z nejoblíbenějších zahradních rostlin a ve starověku byla používána ke kultovním účelům a také jako prostředek pro zlepšení paměti. Nechyběla v téměř žádné klášterní zahradě. Obsahuje flavonoidy, fenolické látky, organické kyseliny, diterpeny, triterpeny, třísloviny a také velké množství silice s obsahem kafru, cineolu, borneolu a jiných. Sbírá se nať v době květu, tedy od června do srpna.

 

MNOHOSTRANNÉ VYUŽITÍ

KOŘENÍ – zejména při přípravě masových pokrmů, do polévek, pomazánek, omáček, salátů, těstovin, pečiva apod. Rozdrcený rozmarýn se někdy také používá ke konzervaci masa. Je také důležitou součástí likérů.

SILICE – lze využít do aromalamp, může tak zmírňovat bolesti hlavy.

ROZMARÝNOVÝ OLEJ –  přidává se do kosmetických výrobků a parfémů. Esenciální olej z rozmarýnu má stimulační účinky, je vhodný při únavě, podporuje koncentraci, pomáhá při chřipce, nachlazení a revmatismu. Používá se také jako masážní olej.

 

ÚČINKY

Tradičně se používá při poruchách zažívání, povzbuzuje chuť k jídlu a tvorbu žaludečních šťáv, pomáhá také při dlouhodobém stresu a při chronických onemocněních. Má antibakteriální účinky. Účinky rozmarýnu jsou silné, měl by se tedy, stejně jako celá řada dalších bylin, používat pouze v omezené míře. Při předávkování může vyvolat i křeče či stavy opojení. Pro těhotné a kojící ženy platí úplná kontradikce, stejně tak pro osoby, jež prodělali zánětlivé onemocnění jater či ledvin.

 

 ZAJÍMAVOST

Latinský název rosmarinus je odvozen od slov ros znamenající rosa a marinus, jež vyjadřuje mořský – tedy mořská rosa.