MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ  Melissa officinalis L.

Meduňka lékařská omlazuje tělo i ducha. Potlačuje zapomnětlivost, rozpouští sklíčenost a revitalizuje celé tělo, obzvláště nervový systém. To se ví už po staletí a nyní se tento poznatek používá mimo jiné i v aromaterapii. Silice s vysloveně citronovou vůní omlazuje a zbavuje napětí.

 

STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA

Melissa officinalis pochází pravděpodobně z Asie, ale roste už tisíce let v zemích kolem Středozemního moře. Jedná se o trvalku s plazivými oddenky, která dorůstá výšky mezi 0,5 a 1 m. Syrový, po citronu vonící list se sbírá před květem. Rostlina kvete od června do září malými bledými kvítky. Meduňce lékařské se dobře daří ve většině zahrad a může se dokonce rozbujet (ze semen a z kořenových výhonků). Člověk však této bylinky nepotřebuje přehnané množství. Melissa officinalis ´Aurea´ je zlatolistý kultivar meduňky lékařské, který lze použít stejným způsobem jako tento druh.

 

VOŇAVÉ ZKLIDNĚNÍ

Sušené listy se postarají o svěží vůni v domě a tato vůně bude odpuzovat zvláště komáry. Sušená bylina se přidává často do potpourri. Několik kapek meduňkového oleje přemění vanu horké vody v lázeň, která člověku udělá dobře a krásně se v ní relaxuje. V lidovém léčitelství je v popředí uklidňující účinek této rostliny. Čaj z listů oslazený medem působí jako vyzkoušený recept na klidný spánek, speciálně pro lidi, kteří trpí nervovým napětím a srdečními křečemi. Ti mají někdy také obtíže nervového původu s žaludkem a střevy a meduňka lékařská je díky tomu, že uvolňuje křeče, dokáže zmírnit.

 

K DOSTÁNÍ V MNOHA FORMÁCH

  • olej (do lázně a na masáže)
  • mast (jako ochrana proti hmyzu a lék proti kousnutí)
  • karmelitské kapky (spolu s dalšími bylinami rozpuštěnými v alkoholu)
  • tinktura (rozpuštěná ve směsi z alkoholu a vody) a sušeného listu (na čaj)
  • čerstvé listy meduňky chutnají po citronu a mátě. To se báječně uplatňuje v ovocných nápojích za horkých dnů, jako dochucovadlo v likérech a při dokořenění čerstvých salátů

 

MEDUŇKA V KUCHYNI

Trocha pokrájených listů dá zvláštní chuť marinádám, speciálně při marinování jehněčího masa a rybím a vaječným pokrmům. Meduňku lékařskou nikdy nevaříme s pokrmem, protože by ztratila své aroma. Využijeme ji také při přípravě ovocných i zeleninových salátů, k ochucení ryb i některých masitých pokrmů. Že sušené meduňky připravujeme léčivý čaj, tinkturu i léčivé víno.