MAJORÁNKA ZAHRADNÍ Origanum majorana L.

Majoránka je bylinka , kterou jistě všichni znají, je velmi oblíbenou a prastarou léčivou rostlinou, kterou pěstovali již staří Egypťané. Majoránka bývá někdy spojována s bohyní lásky Afrodité, která prý ji stvořila jako symbol štěstí. Odtud také pochází její lidový název štěstí z hor. Náleží do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae)a původně rostla jako součást vegetace středomořských porostů, ve střední Evropě se pěstuje na zahrádkách v teplejších polohách, nebo i v květnících na balkóně.

 

POHLEDEM BOTANIKA

Jedná se o vytrvalý nízký keřík, jež dosahuje výšky asi 30 cm; listy jsou vstřícné, obvejčité až kopisťovité, šedozelené, celokrajné, na vrcholu zaokrouhlené. Na koncích větví se tvoří květenství kulovitých až elipsoidních hustých lichopřeslenů. Květy jsou před rozkvětem skryty v okrouhlých listenech.  Koruna je bílá nebo růžová, dvoupyská.  Plody jsou drobné tvrdky.

 

MAJORÁNKA NA ZAHRÁDCE NEBO DOMA ZA OKNEM

Pěstování majoránky je snadné, je nenáročnou bylinkou.Vyžaduje lehkou vápnitou půdu s dostatkem živin a vláhy, a slunné, chráněné stanoviště. Vysévá se na jaře koncem dubna až počátkem května, malé rostlinky se pak přesazují, nejlépe do trojsponu po 15 cm, rozrostou se do šířky. Pěstuje se jako letnička, v našich klimatických podmínkách nepřezimuje. Na podzim je možné přesadit ji do truhlíku a uchovat doma. Pěstování majoránky za oknem v truhlíku je možné na místě s dostatkem světla. V truhlíku nebo květináči nám majoránka vydrží až do jara.

 

NEZBYTNÉ KOŘENÍ

Jako koření se používá nať s ještě nerozvinutými poupaty, která se sbírá několikrát za sezónu. Suší se ve stínu, při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 40°C. Je velmi dobrá také v čerstvém stavu. Jako koření má široké využití, přidává se do polévek, omáček, bramboráků a masových pokrmů. Bývá rovněž součástí směsí bylinkového koření, zejména v Itálii, Francii a Španělsku.

 

OBSAHOVÉ LÁTKY A ÚČINKY

Jejími obsahovými látkami jsou silice, enzymy, třísloviny, kyselina askorbová a další. Má silný kafrový pach a kořenitou nahořklou chuť.V lidovém léčitelství se používá jako mírné sedativum a diuretikum, při nachlazení, nervové slabosti a také trávicích obtížích. Přelitím suché drcené natě ¼ l vroucí vody je možné připravit majoránkový čaj, jež zmírňuje nadýmání, migrénu a bolesti hlavy.