Objevujeme svět rostlin: Ibišek sudánský

Ibišek sudánský

Hybiscus sabdariffa L.

Čeleď: Slézovité (Malvaceae)

Charakteristika: Jednoletý keř dosahující výšky až 2 m se vzpřímenými, lysými, červeně zbarvenými lodyhami. Listy jsou řapíkaté, laločnaté, na okrajích pilovité; květy jodnotlivé nebo v hroznech, mají žlutobílou až růžovou barvu s červeným středem; výrazný baňatý, purpurově zbarvený kalich a vyvinutý kalíšek. Plodem je tobolka.

Původ a rozšíření: Nejistý původ. Najdeme ho v tropické Africe, jižní a jihovýchodní Asii, severní Austrálii a v Tichomoří.

Pěstování: Ve své domovině roste především na rumištích a skládkách, zejména v nižších polohách, je však také pěstován v zahradách i na plantážích. Množí se semeny, u nás ho lze pěstovat v květináčích. Není mrazuvzdorný, proto ho venku necháváme pouze v letních měsících. Preferuje teplé chráněné stanoviště s pravidelnou zálivkou a výživnou půdou.

Využití: Ve světě má celou řadu využití. Ze zdužnatělých kalichů nazývaných „jamajský šťovík“ se vyrábí různé druhy nápojů, marmelád i sirupů. U nás tyto formy zpracování nejsou tolik časté. Ibišek napomáhá snižovat cholesterol, prospívá cévám, má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Je silně močopudný, přispívá k rozpouštění močových kamenů,  desinfikuje zažívací a močové ústrojí a snižuje krevní tlak a horečku. U nás se používá především ve formě nálevu, který obsahuje velké množství vitamínů, má proto antioxidační účinky. Příznivě působí na lidský organismus, odstraňuje únavu a stimuluje činnost mozku.

Zajímavost: V některých zemích se konzumuje také hořký kořen, lodyha i listy ibišku.