BRUTNÁK LÉKAŘSKÝ Borago officinalis

BRUTNÁK LÉKAŘSKÝ, latinsky Borago officinalis, je bylina z čeledi brutnákovitých (Boraginaceae). Snadno ji lze poznat podle blankytně modrých květů a okurkové chutě, díky které se snadno zařadí mezi vaše oblíbené bylinky. Celou nať lze přidávat do polévek, omáček i salátů. Ve svých semenech navíc obsahuje důležité nenasycené mastné kyseliny – zejména kyselinu gama-linolenovou, která má v lidském organismu nezastupitelné místo.

 

Jak ho poznáme?

Brutnák je jednoletá, 30 až 80 cm vysoká rostlina s přímou, chlupatou lodyhou, která je v horní části často zbarvená dočervena. Listy jsou celokrajné, chlupaté, vrásčité s vyniklou žilnatinou, přízemní listy dlouze řapíkaté, široce vejčité až kopinaté, ostatní krátce řapíkaté. Květy jsou modré barvy, v ústí koruny s bílou pakorunkou. Kvete v květnu až září.

 

Bylina s dlouhou tradicí

Brutnák lékařský pochází původně z oblasti Středomoří a severozápadní Afriky. Používal se především jako zelenina do salátů a různých jiných pokrmů. Pro své léčivé účinky se v době středověku začal používat také jako léčivá bylina. Ještě nedávno se dělalo víno s naloženými listy brutnáku jako posilující prostředek na srdce. Studenti si také dříve připravovali čaj pro zlepšení paměti z brutnáku, rozrazilu, meduňky a pilátu.

 

Jak pěstovat brutnák

Na pěstování je nenáročný. Spokojí se i s méně výživnou půdou a snese i mírné zastínění. Vysévá se přímo na stanoviště v dubnu až červnu, nať se sklízí průběžně. Dařit se mu bude v zamokřené i suché půdě. Množí se semeny, které se vysévají na jaře nebo na podzim, často také samovýsevem.

 

Léčivé účinky a využití brutnáku v kuchyni

Využívá se celá nadzemní část rostliny. Má vysoký obsah slizové látky, pryskyřice, saponinů a významnými složkami jsou také asparagin, kyselina křemičitá, třísloviny, antokyanové barvivo, vitamín C a minerální látky. Brutnák působí močopudně, má protizánětlivé a hojivé účinky. Využívá se při zánětech trávicího traktu, na podporu pocení, při atopickém ekzému, tlumí stavy nervozity a premenstruační syndrome, a také příznivě ovlivňuje činnost srdce. Zevně jej lze využít k obkladům na rány a bércové vředy. V kuchyni využijeme zejména mladé listy, které jsou ještě bez chloupků, mají aroma po okurkách a užívají se jako salátové koření, přidávají se do omáček a polévek, do bylinných sýrů či smetany. Ze semen se získává olej s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin.