Exotické suroviny: Myrha

Myrha

Commiphora myrrha (T.Nees) Engl 

Původ

Myrha je jednou z nejstarších esencí, která byla dlouhá léta využívána především v parfumerii a při náboženských rituálech.  Myrha je vonná pryskyřice získávaná z Myrhovníku pravého, což je strom rostoucí převážně v pouštích a polopouštích. Dnešní myrha pochází především ze suchých oblastí Somálska.

Z mnoha druhů stromů Commiphora, pouze dva druhy jsou vhodné pro výrobu vůní, a to Commiphora myrrha, známý jako hořká myrha a Commiphora Erythrea, zvaný sladká myrha. Oba mají rozdílné vonné charakteristiky.

Vzhled

Modrozelená až žlutá pryskyřice, na vzduchu hnědá až načervenalá.

Informace o sklizni

Tato odborně zvaná klejopryskyřice je získávána buď samovolným vytékáním z pod kůry stromu         nebo jejím naříznutím. Takto získaná pryskyřice je následně čištěna a exportována ke zpracování.  Získaný esenciální olej má velmi malý výtěžek, pouze 6-8% pryskyřice.

Esenciální olej

Esenciální olej je získáván parní destilací. Má příjemnou, ostrou a silně kořeněnou vůni, připomínající rozmarýnu a citron.

Historie

První zmínky se datují k roku 2000 př. n. l. do starého Egypta. Myrha byla používána jako fumingant při uctívání božstva k očistě obydlí a ošacení a především při balzamování.  Několikrát byla zmíněna také v Bibli. Společně se zlatem a kadidlem byla jedním z darů tří králů Ježíškovi.

Název Myrha je odvozen z hebrejského slova „murr“ což v překladu znamená hořký.

Použití

Myrha má dezinfekční a antibakteriální účinky. Používá se především v kosmetice a do parfémů. Pro své hojivé účinky se přidává do léčivých mastí na poranění kůže, v zubních pastách či pleťových vodách. Dále je vhodná při nachlazení, kašli nebo zažívacích potížích.