Esenciální oleje: Vavřín vznešený (Bobkový list)

Vavřín vznešený (Bobkový list)

Laurus nobilis

Čeleď: Lauraceae – vavřínovité 

Všeobecný popis: stálezelený strom, dorůstající do výšky až 20 metrů, s tmavě zelenými lesklými listy a černými bobulemi. Často se pěstuje jako dekorační strom.

Původ: pochází z oblasti Středomoří; pěstuje se zejména pro své plody, a to ve Francii, Španělsku, Itálii, Maroku, Číně a Turecku

Ostatní odrůdy: existuje několik příbuzných druhů, z nichž se všechny běžně nazývají vavřín: kalifornský vavřín (Umbellularia californica), západoindický vavřín (Pimenta racemosa) a bobkovišeň (Prunus laurocerasus), která je jedovatá.

Tradiční medicína: populární kulinářská bylina v celé Evropě. List i bobule byly dříve používány při různých zdravotních problémech, včetně hysterie, koliky, špatného trávení, ztráty chuti k jídlu a při horečce. V dnešní době je vnitřně využíván jen zřídka, a to vzhledem k jeho narkotickým vlastnostem.

Účinky: antirevmatický, antiseptický, bakteriální, vyvolává pocení, napomáhá trávení, diuretický, uklidňující.

Extrakce: olej se získává parní destilací ze sušených listů a větviček. Olej z bobulí se vyrábí jen ve velmi malém množství.

Charakteristika: zelenožlutá tekutina se silnou kořeněnou vůní. Dobře se mísí s borovicí, cypřišem, jalovcem, rozmarýnem, olibanem, labdanem, levandulí a citrusovými oleji.

Základní složky: cineol (30 – 50 %), pinen, linalol, terpineol acetát a stopy methyl eugenolu.

Bezpečnostní data: relativně netoxický a nedráždivý; u některých jedinců může způsobit dermatitidu. Je nutné ho používat s mírou, a to vhledem k narkotickým vlastnostem, které jsou přisuzovány methyl eugenolu. Neměl by se používat v době těhotenství.

Použití v aromaterapii

Trávicí ústrojí: dyspepsie, nadýmání, ztráta chuti k jídlu.

Imunitní systém: nachlazení, chřipka, angína a virové infekce.

Ostatní použití

Používá se jako vonná složka do čisticích prostředků, kosmetiky, toaletních potřeb a parfémů, zejména do vod po holení. Velmi často se používá při zpracování potravin všeho druhu, a také do alkoholických a nealkoholických nápojů