DOBROMYSL OBECNÁ Origanum vulgare L.

Dobromysl obecná voní jako slunečný prázdninový den v hornaté krajině jižní Evropy. Usušené listy se zpracovávají v potpourri a celá květenství usušená vcelku voní ještě dlouho v kyticích ze sušených květin.

 

NEPOSTRADATELNÉ KOŘENÍ STŘEDOMOŘÍ

V jižní Evropě je dobromysl obecná, nazývaná také oregano, jedním z nejdůležitějších kuchyňských koření. Listy mají pikantní chuť, která se cení především v rajčatových salátech, na pizzách a v omáčkách na těstoviny. Obsahuje látky podporující chuť k jídlu, je aromatičtější, ale jinak velmi podobná majoránce, proto ji může skvěle nahradit v přípravě pokrmů, kde je použití majoránky nezbytné, např. do bramboráku a guláše. Dobromysl je také součástí provensálského koření. V Mexiku je součástí chilli koření a je nezbytná pro přípravu typického “chilli con carne”. Dochucujeme jí mletá masa, omáčky, rýži i saláty. Naložená do olivového oleje slouží jako výborné aromatické dochucovadlo se všestranným využitím.

 

DOBROMYSL JAKO LÉČIVKA

Dobromysl může být také součástí vaší domácí lékárny. Pomáhá při kašli a proti bolestem v krku, bývá obsažena i v dětských bylinkových sirupech proti kašli. Má protizánětlivé účinky a zlepšuje zažívání, pomáhá při střevních potížích. Pozitivně působí také na psychiku a pomáhá při migrénách. Olej z dobromysli se zpracovává do parfémů a do kosmetických přípravků. Olej přidaný do koupele se postará o blahodárnou relaxaci a několik kapek na polštáři pomůže nespavcům usnout. Masti na bázi dobromysli obecné pomáhají miminkům, která mají v důsledku zažívacích křečí problémy se spaním, a dospělým s revmatickými bolestmi. Těhotným ženám se vnitřní používání této byliny nedoporučuje.

 

Čaj z dobromysli

Čaj se pije na zlepšení zažívání, ke stimulaci funkce žlučníku a jako obrana proti vnitřním infekcím. Proto se odvar z dobromysli pije také při kašli a bolesti v krku. Nápoj kromě toho také uvolňuje křeče a předepisuje se proti průjmu, při menstruačních bolestech a při úporných bolestech hlavy. Dobromysl sušíme na zastíněném a nepříliš horkém místě, aby se neztratily silice.